De Weimaraner 

rasbeschrijving

Veelzijdige jachthond

De Weimaraner is een Staande Jachthond, maar wordt ook na het schot gebruikt als zweethond en apporteur. Hij heeft een geweldige neus en kan voortreffelijk nazoeken. Het is aan te raden om veldwerk met hem te gaan doen, KNJV-jachttraining en/of zweetwerk. 
In Duitsland is men van mening dat de Weimaraner een jachthond is en geen gezelschapshond. In het land van herkomst verkoopt men via de vereniging dan ook uitsluitend pups aan jagers om te voorkomen dat het ras als huishond gehouden wordt. 

profielschets

Karakter

Over het karakter valt in het algemeen wel iets te zeggen, maar bedenk dat individuele Weimaraner ook qua karakter heel verschillend van elkaar kunnen zijn. De Weimaraner wordt als een intelligente hond beschouwd, maar hij kan tegelijk best wel eigenzinnig zijn. Het is een zeer aanhankelijke en fijngevoelige hond die bijzonder toegewijd is aan zijn baas en diens gezin. Hij reageert sterk op de gemoedstoestand van zijn baas en gedijt het beste bij een baas die hem opvoedt op basis van positieve bekrachtiging, waarbij de hond beloond wordt voor gewenst gedrag. De Weimaraner kan in het algemeen slecht tegen een harde aanpak. Aangezien hij doorgaans gemakkelijk op te voeden is, is dit ook absoluut onnodig. Als u hem consequent leert wat u van hem verlangt zal hij u graag plezieren door te gehoorzamen. 

rasstandaard

Gedrag

De Weimaraner kan wat terughoudend zijn naar vreemden. Hij zal doorgaans niet snel aanslaan bij normale geluiden in en om het huis. Pas wanneer hij het echt niet vertrouwt, zal hij zijn baas hiervan op de hoogte stellen door te blaffen. De Weimaraner is een temperamentvolle hond die een grote beschermingsdrift heeft naar zijn baas en diens gezin. Hij wordt door zijn bazen vaak omschreven als: stoer met een klein hartje. Een beetje een ruwe bolster, blanke pit type dus. Er zijn geen duidelijke karakterverschillen aanwijsbaar tussen de lang- en korthaar. Individuele verschillen tussen diverse honden zijn er natuurlijk wel, maar deze zijn niet toe te schrijven aan de vachtstructuur. 

logo Vereniging Weimarse Staande Hond
logo Weimaraner Klub